Wat is het verschil tussen een aardbei en een olifant?  De één is rood en de ander is grijs. Maar als je de rode te lang laat liggen is het verschil in kleur niet meer te herkennen. Is het dan dat de één klein is en de ander groot? Het is maar de vraag hoe je dat bekijkt vanuit het oogpunt van een mier is een aardbei aardig groot en zet je een olifant naast een kerk dan is hij behoorlijk klein. Wat ik hier nu mee wil zeggen? 

Niets en toch eigenlijk alles. Het is niet allemaal goud dat er blinkt. De soep is niet altijd zo heet als hij opgediend wordt. Wat voor de één van levensbelang is is voor de ander totaal onbelangrijk.

Relativeren is het wonderwoord. Met relativeren zie je het in normaal perspectief, dan zijn dingen ineens niet meer zo belangrijk en dan zijn liefde, verdraagzaamheid, aardigheid en gezondheid de zaken waar het om draait. Het jachtige bestaan, hollen en niet stilstaan, zes weken van tevoren afspraken maken, geen tijd meer hebben voor je hobby’s maar vooral niet meer het normale contact met je dierbaren, buren of kennissen. Dat alles nekt je leven en ook het leven van de andere om je heen.

Is het al zover gekomen dat is het de hoogste tijd om te stoppen met deze aftakeling van je lichaam en geest dus draai die knop om en wees bewust waarmee je bezig bent. Je zult zien dat het leven een stuk aangenamer wordt in je privé leven maar ook in je arbeidsomgeving.