Het begon pas op latere leeftijd, de hang naar muziek. Toen ik in de pubertijd zat kreeg ik een pick-up waar ik de eerste gekochte singles van mijn zuur verdiende salaris grijs draaide. Het was voornamelijk muziek uit de popscene, top veertig stuff die toen in trek waren, zoals Neil Sedaka, Cliff Richard, Shadows, Elvis, Procol Harum,CCR,Diana Ross enz ….Later kreeg ik meer idolen waar je alles van kocht een voorbeeld hiervan waren de Beatles. Hierna kwam de tijd van de rock symphonie en zelfs klassiek behoorde tot mijn luisterrepertoire. Mijn eerste Jazz LP kreeg ik van mijn vader, ik was zestien en ik weet nog goed dat het een plaat was van de trompettist Harry James. Ik vond er in het begin niets aan maar door er meer naar te luisteren werd ik toch geboeid door de technisch perfecte composities die Harry door de speakers blies. Later toen ik al verkering had met mijn huidige vrouw, Marlies, kwam ik in contact met een vriend van haar collega die een Jazzfreak was en na een paar avondjes luisteren was ik helemaal verkocht aan de Jazz. Vanaf die tijd luisterde ik veel naar deze soort muziek en kreeg hierdoor waardering voor de vele artiesten uit deze gevarieerde muziekstijl. Ik bleef echter de Popmuziek ook trouw en in deze sector heb ik een aantal idolen tot de dag van vandaag. Eric Clapton is de grootste en natuurlijk ga je dan proberen om zoveel mogelijk van deze artiest te verzamelen en dat is inmiddels aardig gelukt. Ook Santana behoort tot mijn favorieten en natuurlijk de Beatles. Op het gebied van de Jazz ben ik een fan van de gitarist Eric Gale, een misschien niet zo bekende naam maar wel een die als studiomuzikant bij vele artiesten heeft meegespeeld ook daarvan heb ik inmiddels een grote verzameling.

Muziek is voor mij een uitlaatklep, als je hard met je werk bezig bent geweest is het heerlijk ontspannend om naar muziek te luisteren. Het is er eigenlijk nooit van gekomen maar ik heb toch wel spijt dat ik niet een instrument heb leren spelen. Ik heb wel tien jaar in een gemengd koor gezeten waar ik begonnen ben als tenor en toen ik er mee ophield zong ik de bariton partij mee. Ook heb ik acht jaar meegedraaid in een radiostation waar ik mijn eigen Jazzprogramma had. Nu nog steeds houd ik me bezig met het organiseren van Jazzavonden in een plaatselijk cafe-restaurant, zo’n vijf avonden per jaar komen er diverse bands spelen en hiervoor is veel animo want de avonden zijn altijd aardig bezocht.

Het is me wel duidelijk geworden dat het luisteren naar muziek bij veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven is en ook brengt muziek een zekere rust in je leven. Het is een soort therapie die goed is tegen stress en een soort creativiteit bij je teweeg brengt. Als ik aan het schilderen ben zet ik altijd muziek op en afhankelijk van de soort muziek heeft dat invloed op wat ik aan het maken ben. Elke tijdsperiode kent z’n vormen van muziek, sommige duren lang en andere weer kort maar we zien ook dat bepaalde tijden ook in de muziek herleven. Dat heeft weer te maken met het ouder worden van de muziekliefhebber die wat moeite hebben met de nieuwe muziekinvloeden. Het leuke ervan is dat soms “oudere” muziekstijlen ook bij het jonge publiek aan slaan.

Kortom het leven wordt hoe je het wendt of keert beïnvloed door de muziek en daar ben ik wel blij mee.